Metodele tradiționale de încălzire constau în utilizarea combustibililor fosili - cărbune, petrol și gaze naturale. Nu numai că costurile pentru recoltarea acestor combustibili fosili sunt mari, ci și daunele pe care le provoacă asupra mediului.
De fapt, utilizarea combustibililor fosili ai pământului ca mijloc de încălzire are un impact negativ în mai multe zone. Aceasta include încălzirea globală, risc crescut de scurgeri de petrol, poluare a aerului și cantități crescute de ploi acide, toate acestea dăunătoare mediului.
În prezent, cazanele pe gaz ocupă în continuare cel mai bun loc cu privire la costuri și impactul asupra mediului. Ele sunt, de asemenea, asemănătoare pompelor de căldură și cazanelor pe biomasă în ceea ce privește costurile de funcționare, în timp ce în ceea ce privește emisiile de carbon, sunt similare cu pompele de căldură, dar nu la fel de bune ca biomasa. Gazul este un combustibil fosil. Emite 0,185 kg de dioxid de carbon (CO2) pe kilowatt-oră (kWh) de căldură generată. Dacă luăm în considerare pierderile de distribuție, acestea ar putea fi de 0,203 kg/kWh. Pentru a satisface o cerere de căldură de 10.000 kWh pe an, folosind un cazan modern pe gaz cu eficienață de 90%, vom genera astfel 2.255 kg de emisii de CO2 pe an.
Cazanele pe gaz și biomasă sunt foarte bune la creșterea temperaturii apei. Având în vedere necesarul relativ scăzut de încălzire a spațiului în casele moderne, cererea de apă caldă devine din ce în ce mai semnificativă ca proporție din cererea totală de energie termică (la urma urmei, nu facem mai puține dușuri, nu bem mai puțină apă etc.).
Dispozitivele de încălzire pe gaz sunt relativ eficiente în ceea ce privește această problemă și, spre deosebire de cazanele pe biomasă, un combi pe gaz poate furniza apă caldă fără stocare - evitând pierderile de căldură asociate utilizării unui recipient de stocare a apei încălzite. Apa este încălzită de un arzător cu gaz pe măsură ce curge printr-o conductă spiralată numită schimbător de căldură. Arzătorul pe gaz pornește atunci când este deschis un robinet de apă caldă. Acesta încălzește doar cantitatea de apă necesară, în loc să încălziți continuu un rezervor plin. Deoarece nu stochează apă caldă, nu există pierderi de căldură dintr-un rezervor și astfel pot avea economii de energie și costuri.
Majoritatea unităților au un termostat reglabil pentru a seta temperatura apei. Când temperatura de pe fundul rezervorului scade sub nivelul setat pe termostat, flacăra pilot aprinde arzătorul principal, astfel încât apa să fie menținută constant fierbinte. Energia din flacăra pilot nu este irosită deoarece ajută la încălzirea apei din rezervor.
Deoarece cererea de căldură este mult mai mică acum, diferența generală este marginală, iar întreținerea mai mare asociată cazanelor cu biomasă compensează într-o oarecare măsură acest impact mai scăzut al carbonului. Așadar, dispozitivele pe gaz vor fi mult mai ieftin de întreținut și de înlocuit când va veni timpul.
Ai o întrebare?
Completați formularul de contact de mai jos!
Doriti să comandati gaz? Sună-i pe colegii noștri care va stau la dispozitie pentru a va ajuta!